Свет

Хашкиот суд му нареди на Израел да дозволи непречен проток на помош во Газа

Хамас: Во нападот на најголемиот бегалски камп во Газа загинаа најмалку 13 Палестинци, а 75 се ранети

Меѓународниот суд на правдата во Хаг му нареди на Израел да дозволи непречен проток на помош во Газа за да се спречи гладот.

Во едногласната одлука на највисокиот суд на ОН, беше речено дека Израел мора да дејствува „без одлагање“ и да дозволи „обезбедување на итно потребните основни услуги и хуманитарна помош“.

Одлуката е донесена по предупредувањата дека глад може да ја погоди Газа за неколку недели, објави Би-Би-Си.

Израел рече дека обвинувањата дека земјата ја блокира помошта се „целосно неосновани“.

Израелското Министерство за надворешни работи објави дека продолжува „да промовира нови иницијативи и да ги проширува постојните“ за да овозможи континуиран проток на помош за Газа „по копно, воздух и море“ во соработка со ОН и други.

Во соопштението се наведува дека Хамас е виновен за ситуацијата во Газа и за почетокот на војната.

Последната пресуда на судот во Хаг дојде откако Јужна Африка побара од МСП да ја поддржи наредбата издадена до Израел во јануари „да ги преземе сите мерки за да спречи геноцидни акти во Газа“.

Наредбите издадени од МСП се правно обврзувачки, но овој суд нема овластување да ги спроведе.

Светската програма за храна и другите организации предупредија во извештајот минатата недела дека сите 2,2 милиони жители на Газа „се соочуваат со високи нивоа на акутна несигурност во храната“.

Извештајот предвидува дека глад ќе го погоди северниот дел на палестинската енклава пред крајот на мај.

На почеток