Свет

Како да нема човек што е во близина, а да не е сомнителен во случајот со Данка, верувам во чуда, вели директорот на Центарот за исчезнати

Според директорот на Центарот за исчезнати и малтретирани деца Игор Јуриќ, во случајот со исчезнувањето на двегодишното девојче Данка Илиќ во Бањски Поле кај Бор, сомнителни се сите околности кои довеле до ова исчезнување, како и изјавите на блиските роднини на девојчето, кои се контрадикторни. Додава дека времето е суштински фактор во потрагата.

„Ова е многу специфичен случај, пред се поради возраста на детето, а имајќи предвид дека детето е целосно немоќно да направи нешто самостојно, тогаш се се сведува на околината и луѓето околу детето. Ми се чини дека таму нема човек кој е во близина, а да не е сомнителен. Не вперувам прст кон никого, туку објективно гледам на фактите кои се актуелни во моментот и кои укажуваат дека сомнежот мора да постои и постои поради сите тие факти“, изјави тој за агенцијата Танјуг.

Јуриќ вели дека мотивираноста на луѓето и припадниците на МУП на терен е показател колку сериозно се работи на случајот и колку енергија и сила е вложена во решавањето на овој случај.

„Верувам во чуда. Имам и имам надеж, но стравот кај мене расте и сигурен сум дека кај голем број граѓани“, рече тој.

Според него, времето е суштинско во секое исчезнување и дека како што поминува времето се намалува можноста детето да се врати живо, поради што, додава, потребно е луѓето да се подготват за најлошите вести.

Јуриќ вели дека лично бил оптимист по првиот ден од потрагата кога детето не било пронајдено на теренот каде се мислело дека е изгубено, бидејќи било тешко да се поверува дека двегодишно дете може да го преживее студот и временските услови кои тогаш биле на теренот.

„Сега, со оглед на времето, единствената надеж што ја гледам е дека некој може да се јави со барање за откуп, дека можеби е некаква можност да го видиме ова мало девојче живо. Верувам во чуда. Имам надеж, но стравот кај мене расте и сигурен сум дека кај голем број граѓани“, рече тој.

На почеток