Свет

Стапи во сила законот за легализација на канабисот

Германската влада ja легализира употребата на канабис за рекреативни цели

Во Германија денеска стапи на сила законот за декриминализирање на поседувањето и домашното одгледување канабис.

Од денеска, на возрасните во Германија им е дозволено да носат до 25 грама сушен канабис и да одгледуваат до три растенија марихуана дома.

Конзумирањето на канабис од страна на лица помлади од 18 години е сè уште нелегално. Новиот закон, кој беше усвоен на 23 февруари, уследи по жестоката дебата за добрите и лошите страни на олеснување на пристапот до канабисот.

Според Законот за канабис, дозволено е приватно одгледување до три растенија канабис за лична потрошувачка, како и заедничко, некомерцијално одгледување за лична потрошувачка во „клубови за канабис“.

Како што се наведува во текстот на законот објавен на веб-страницата на германското Министерство за здравство, законот истовремено ја зајакнува здравствената заштита, заштитата на децата и младите, како и превенцијата и образованието.

Законот за канабис не е покана за консумирање, но на овој начин ги штитиме оние кои се корисници од високи концентрации и го потиснуваме црниот пазар, обезбедувајќи нашите деца и млади да научат дека канабисот е отров за мозокот, се наведува во законот. Консумацијата на канабис е забранета во непосредно присуство на малолетници, на 100 метри од училишта, детски игралишта, детски и младински објекти и јавни спортски објекти, како и во пешачки зони од 7 до 20 часот.

„Клубовите за канабис“ можат да дистрибуираат канабис на членовите само во ограничени количини и со обврска да проверат колку се стари. Истовремено, дистрибуцијата на канабис и други наркотици на деца и млади ќе биде предмет на повисоки казни од досегашните.

На почеток