Свет

Хамас за прв пат им се извини на жителите на Газа

Хамас и Исламскиот џихад одбиваат да ја предадат власта за трајно примирје

Исламското движење Хамас за прв пат им се извини на жителите на Газа за страдањата предизвикани од војната во долгата изјава објавена на нивниот канал Телеграм.

Хамас, кој ја започна војната со напад врз јужен Израел на 7 октомври, во кој неговите борци убија 1.200 луѓе, главно цивили, и зедоа 253 заложници, се „извини“ за неволјата предизвикана од шестмесечната војна против Израел, но ја повтори својата волја за продолжување на војната, која, според нив, треба да овозможи „победа и слобода“ на Палестинците.

Радикалното исламистичко движење испрати „порака за благодарност до луѓето“ во Појасот Газа и ја призна нивната „исцрпеност“ и рече дека се обиделе да усвојат мерки за ублажување на последиците од војната, особено обидите за „контролирање на цените“ под овие околности .

Хуманитарните потреби се големи, но помошта пристигнува во енклавата за кратко време, а најголемиот дел од населението е внатрешно раселено и сега се наоѓа на самиот југ, во близина на градот Рафах на утврдената египетска граница. Според ОН, тој град пред војната имал 300.000 жители, а сега во него има околу милион луѓе.

Голем број лидери на Хамас, како Калед Мехал, поранешен шеф на политичкото крило, во последните месеци велат дека „потребни се жртви“ за „ослободувањето“ на Палестинците.

На почеток