Свет

Германија ќе ја поддржи Украина со купување на 180.000 артилериски гранати

Германското Министерство за одбрана денеска соопшти дека ќе помогне во доставувањето на муниција за Украина со финансирање на набавка на 180.000 артилериски гранати.

Оваа помош е вредна 576 милиони евра, а минатиот месец министерот за одбрана Борис Писториус најави пакет помош за Украина во вредност од 478 милиони евра.

,,Вкупната вредност на мерките за поддршка е над една милијарда евра“, изјави портпаролот на Министерството за Ројтерс.

Чешкиот премиер Петр Фијала на 8 март изјави дека преку чешката иницијатива се собрани доволно средства од сојузниците за купување на првата серија од 300.000 парчиња артилериски гранати и дека вкупно 800.000 од овие гранати се достапни во третата земји. Чешкиот претседател Петр Павел потоа додаде дека на располагање се 500.000 муниција со калибар 155 милиметри и 300.000 муниција од 122 милиметри, кои може да се испорачаат доколку се обезбедат средства.

На почеток