Свет

Денеска вонредниот самит на ЕУ во Брисел. Ова се главните теми

Во Брисел денеска, самит ЕУ – Западен Балкан

Лидерите на земјите-членки на Европската унија денеска ќе се соберат во Брисел на дводневен вонреден самит, на кој главни теми ќе бидат иднината на единствениот пазар и глобалната економска конкурентност, како и голем број актуелни надворешнополитички теми. Самитот почнува вечерва, а пред тоа лидерите на земјите членки ќе бидат примени во кралската палата од белгискиот крал Филип.

Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ денеска нема да биде на самитот поради изборите, но неговото доаѓање се очекува во четврток.

„Во центарот на самитот ќе биде зајакнувањето на нашата конкурентност. Мораме колективно да го премостиме јазот во растот и иновациите меѓу нас и нашите глобални партнери и да ја заштитиме нашата економска, индустриска и технолошка база“, напиша претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел во писмото со покана до шефовите на држави или влади.

Поранешниот италијански премиер Енрико Лета ќе го претстави својот извештај за иднината на единствениот европски пазар пред лидерите во четврток, на вториот ден од самитот. Водачите на ЕУ му дадоа задача на Лета да го подготви тој извештај минатиот јуни.

Разбирливо е дека Лета ќе предложи ЕУ да донесе нешто слично на американскиот Закон за намалување на инфлацијата (ИРА). Тој американски закон, меѓу другото, предвидува големи даночни олеснувања и субвенции за поттикнување на домашното производство, особено електричните возила и соларните панели.

Лета ќе предложи и воспоставување на европски систем на државна помош со цел да се избегне фрагментација на единствениот пазар и да се намали опасноста од конкуренција во субвенциите меѓу земјите-членки.

Мишел посочува дека инвестициите во стратешките сектори се клучни за економската конкурентност на ЕУ и тие треба да бидат обезбедени со комбинација на приватен и јавен капитал и различен пристап кон државната помош. Европските бизниси се соочуваат со големи тешкотии во пристапот до капиталот што им е потребен за да растат и да иновираат, па затоа е императив да се направи голем напредок во создавањето на Унија на пазари на капитал.

Самитот ќе започне со работна вечер. По обраќањето на претседателката на Европскиот парламент, Роберта Мецола, на лидерите преку видео врска ќе им се обрати и украинскиот претседател Володимир Зеленски. Потоа ќе следи дискусија за Украина, односите со Турција и ситуацијата на Блискиот Исток.

По иранскиот напад врз Израел, лидерите на ЕУ се очекува да ги повикаат сите страни на Блискиот Исток на воздржаност за да се избегне понатамошна ескалација.

На почеток