Свет

Захарова: Германија сè уште не одговорила

Марија Захарова денеска изјави дека Германија сè уште не одговорила на барањето на Русија да ги признае нацистичките злосторства извршени во Советскиот Сојуз за време на Втората светска војна како геноцид.

„Германската влада сè уште не одговорила на нотата на руската амбасада испратена до германското Министерство за надворешни работи во март, со која се бара признавање на злосторствата на Третиот Рајх извршени во Советскиот Сојуз за време на Втората светска војна како геноцид“, рече портпаролката на руското Министерство за надворешни работи.

Во белешката што руската амбасада ја достави до германското министерство на 18 март, се наведува дека германското признавање на воените злосторства како геноцид од ерата на колонијализмот е контрадикторно и дека тоа не е случај со опсадата на Ленинград и други злосторства против народите на ССР за време на Втората светска војна.

„Руската страна ја смета опсадата на Ленинград и другите брутални злосторства на Третиот Рајх на територијата на ССР како акти на геноцид врз народите на Советскиот Сојуз“, се вели во нотата.

На почеток