Магазин

Се размислува за забрана за продажба на сладолед во Милано

Во Милано наскоро ќе се размислува за забрана за сладолед по полноќ во обид да се заштитат „мирот и спиењето“ на жителите.

Одлуката ќе ја забрани продажбата на храна за носење, вклучително и пица и пијалоци, по полноќ во обид да се сузбие бунтовничките групи кои се собираат на улиците на италијанскиот град.

„Целта е да се најде баланс меѓу дружењето и забавата и мирот и спокојството на жителите“, рече Марко Гранели, заменик градоначалник. Предлогот ќе стапи на сила од средината на мај и ќе трае до ноември. Забраната ќе започне во 12:30 часот во работните денови и во 1:30 часот за време на викендите и државните празници и ќе важи само за надворешни дворови или маси.

Граѓаните можат да се жалат и да предлагаат измени на законот до почетокот на мај.

“Што прави просечното италијанско семејство во текот на летото? По вечерата тие одат на прошетка и јадат сладолед. Тоа е традиција и јасно е дека ако се мешате во тоа, луѓето нема да бидат среќни”, Марко Барбиери, генерален секретар на Confcommercie во Милано, изјави за Обсервер.

„Правилото кое им забранува на луѓето да пијат шише вода или да јадат сладолед или пица додека шетаат низ Дарсен нема да реши ништо затоа што луѓето сè уште ќе бидат надвор. Дали мислите дека 25-годишник ќе си оди дома само на полноќ затоа што не може да си купи храна, што е со туристите кои сакаат да јадат сладолед по полноќ“, додаде тој.

Ова не е прв пат Милано да се обиде да забрани сладолед по полноќ. Во 2013 година, тогашниот градоначалник Џулијано Писапија се обиде да спроведе слични мерки, но по жестоката реакција, вклучително и движењето „Окупирај го џелато“, тој се предомисли.

На почеток