Магазин

Венеција за 11 дена заработила речиси милион евра со наплата на влезници во градот

Нoвововедената такса за туристите на еднодневно патување во Венеција на градот му донесе приход од 975.000 евра во првите 11 дена од пробниот период.

Надоместокот кој првпат беше воведен на 25 април се наплаќа по стандардна цена од 5 евра. Градот вчера објави дека продал повеќе од 195.000 билети вкупно, што е малку над очекувањата.

Патарината ќе се наплаќа речиси сите саботи и недели до средината на јули.

Како општо правило, целодневните посетители помеѓу 8:30 и 16:00 се обврзани да платат такса и да добијат QR код, кој служи како доказ за плаќање. Доколку не послушаат, може да добијат казна и до 300 евра.

Од плаќање данок се ослободени домашните жители, гостите кои ноќеваат, студентите и децата до 14 години.

Со околу 15 милиони посетители годишно, Венеција е една од најпосетуваните туристички дестинации во светот. Масовниот туризам му носи многу приходи на градот, но и гужвите создаваат големи проблеми. Често е речиси невозможно да се помине низ тесните улички околу плоштадот Свети Марко и мостот Риалто, две од најпопуларните туристички атракции.

Не се знае дали Венеција ќе го задржи обештетувањето по пробниот период.

Ако градските водачи решат да ја задржат политиката, приходите од таксите ќе се користат за одржување на патишта, канали и згради. Во моментов, сепак, трошоците за воведување на таксата и поставувањето на системот за плаќање билети се уште се повисоки од приходите.

На почеток