Свет

Пронајдени уреди за прислушање, во просторијата каде што требало да се состане полската влада

ВМРО-ДПМНЕ: Скандал од невидени размери ја тресе Владата, масовно прислушкување на граѓаните на Македонија

Полските безбедносни служби пронајдоа и демонтираа уреди за слушање во просторијата каде што денеска треба да се состане министерскиот совет, изјави портпаролот на координаторот на специјалните служби.

Полска, западниот центар за воено снабдување на Украина додека Киев се бори против руската инвазија, е во состојба на висока готовност за какви било знаци на шпионска активност.

„Службата за државна заштита, во соработка со Агенцијата за внатрешна безбедност, откри и демонтираше уреди што може да се користат за прислушување во просторијата каде што денеска треба да се одржи состанокот на Советот на министри во Катовице“, напиша Јацек Добржински на социјалната мрежа X.

„Службите вршат понатамошни активности поврзани со ова прашање“, додаде Добржински. Вчера владата соопшти дека истражува дали полски судија кој имал пристап до доверливи информации и барал политички азил во Белорусија шпионирал.

На почеток