Македонија

Африм Гаши нов спикер, го остави претседателското столче во Алтернатива

Африм Гаши поднесе оставка од функцијата претседател на Алтернатива бидејќи и самиот потврди дека е кандидат за претседател на Собранието.

Изборот ќе се изврши денес а потребни му се 61 глас. Според новиот Деловник кој стапува на сила од денес, нема да има маратонска дебата, туку максимум три дена.

На последната седница на Централното собрание на Уставот пропишал дека спикерот не може да извршува партиска функција, и затоа Гаши ја поднесе оставката од функцијата претседател на Алтернатива и од сите други функции на партијата.

Гаши го овласти потпретседателот Беким Сали да ги извршува формалните обврски на партијата до изборот на нов претседател на Алтернатива.

На почеток