Свет

(Видео) Хаос на полската граница

Мигрант кој се обидел илегално да ја премине границата од Белорусија во Полска во вторникот избодел полски војник, а полицијата споделила видео од инцидентот снимено на надзорните камери.

Нападот врз полскиот војник се случил за време на патрола долж границата во вторникот наутро.

За време на инцидентот, во кој дојде до судир со околу 50 илегални мигранти, беа повредени и други војници.

Според обвинителот, нападот се случил околу 04:30 часот по локално време. Напаѓачот посегнал низ отворот во челичната преграда и го прободел војникот во ребрата, додека ножот останал во телото на војникот.

Снимката од инцидентот покажува дека била пружена итна медицинска помош, а војникот бил пренесен во болница во Хајновка, источна Полска.

При обидот да му се помогне на повредениот војник, илегалните мигранти продолжиле да ја напаѓаат граничната патрола.

Животот на ранетиот војник не е во опасност, а на неговото семејство му била укажана психолошка помош за да се справи со ситуацијата.

Полското воено обвинителство соопшти дека го истражува инцидентот, кој беше класифициран како обид за убиство.

https://x.com/Straz_Graniczna/status/1795391884833271932?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1795391884833271932%7Ctwgr%5E121e17f0cb7fd50c028cbcf04157c68cee9f86d6%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.b92.net%2Finfo%2Fsvet%2F26478%2Fhaos-na-poljskoj-granici-krenuli-u-juris-video%2Fvest

https://x.com/RMXnews/status/1790033778598908345?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1790033778598908345%7Ctwgr%5E121e17f0cb7fd50c028cbcf04157c68cee9f86d6%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.b92.net%2Finfo%2Fsvet%2F26478%2Fhaos-na-poljskoj-granici-krenuli-u-juris-video%2Fvest

На почеток