Свет

Америка и Кина тивко водат војна која може да има сериозни последици за светот

Уште во 2010 година, територијалниот спор меѓу Јапонија и Кина за островите Сенкаку доведе до неочекувани и драматични последици. Како одговор на Токио, Кина воведе специфични контроли на извозот, што брзо предизвика неочекувана штета на моќната јапонска индустрија. Пекинг го запре извозот на елементи од ретка земја (РЕЕ), група од 17 елементи клучни за производство на високотехнолошки уреди, од паметни телефони до воена опрема. Овој потег не само што го потресе јапонскиот индустриски сектор, туку му покажа на светот дека Кина го има ова оружје во својот надворешнополитички арсенал за време на политички спорови, што може да се користи против САД или ЕУ.

Имено, Кина моментално произведува околу 60 отсто од уделот на овие ретки елементи во светот, но обработува дури 90 отсто. Тоа значи дека ги увезува овие руди и од други земји, ги преработува и ги продава низ целиот свет, вклучително и на американската индустрија, која увезува повеќе од половина од своите потреби од Кина.

Во декември 2023 година, Кина воведе одредени ограничувања за извозот на елементи, како што е галиумот, како и технологијата за обработка на многу други. Целта на оваа мерка беше да им одговори на западните земји и да ги забави САД, ЕУ и Австралија во нивната намера да го диверзифицираат снабдувањето и да создадат сопствени капацитети за рударство и првенствено преработка.

На почеток