Свет

Украина на работ на банкрот

Зеленски: Русија подготвува државен удар во Украина

Во февруари 2022 година, сопствениците на обврзници и одобрија на Украина двегодишно замрзнување на долгот поради нејзиниот конфликт со Русија.

Украинската влада соопшти дека не успеала да постигне договор со група странски кредитори, меѓу кои се и финансиските гиганти Блекрок и Пимко, за реструктуирање на украинските еврообврзници од 20 милијарди долари, се наведува во извештајот на Ројтерс.

Во февруари 2022 година, сопствениците на обврзници и одобрија на Украина двегодишно замрзнување на долгот поради нејзиниот конфликт со Русија. Тој договор истекува во август, а сопствениците на обврзници се желни Киев повторно да почне да плаќа камата на својот долг. Украина би можела да заврши во банкрот доколку не се договори нова отплата на долгот, што би го оштетило кредитниот рејтинг на земјата и би го отежнало позајмувањето во иднина, пишува RT.

Скоро две недели траат формалните преговори меѓу Киев и доверителите кои претставуваат петтина од неподмирените еврообврзници на земјата во вредност од 20 милијарди долари. Украина би разменила неподмирени обврзници за нови инструменти.

„Иако Украина и кредиторите не постигнаа договор за условите за реструктуирање за време на периодот на консултации, тие ќе продолжат со ангажманот и конструктивните дискусии преку нивните советници“, се вели во соопштението на владата, додавајќи дека разговорите со други инвеститори исто така ќе продолжат.

Украинскиот министер за финансии Серхи Марченко потврди дека преговорите со сопствениците на обврзници ќе продолжат и додаде дека очекува договор да биде постигнат до 1 август.

Тој рече дека економијата на земјата е „кревка“ и зависи од доследна и значајна поддршка од нејзините партнери.

„Навременото преструктуирање на долгот е клучен дел од оваа поддршка. Силните армии мора да бидат поддржани од силни економии за да се добијат војни“, рече Марченко.

Украина предложи да ги замени своите обврзници за серија нови со рок на достасување до 2040 година и камати кои започнуваат од еден процент во првите 18 месеци, а потоа постепено се зголемуваат до шест проценти, пишува RT.

На почеток