Магазин

(Видео) Првата „плажа за хиџаб“ се отвора во Црна Гора

Иран воведува построги казни за жените кои не носат хиџаб

Во Улцињ, Црна Гора, се отвора првата плажа за сите муслиманки кои носат хиџаб.

Оваа плажа ќе биде затворена, со околу 10-20 лежалки, а пристапот до сите останати ќе биде забранет.

Инаку, познато е дека во Улцињ муслиманите се мнозинство од населението. Според податоците од пописот од 2011 година, околу 73% од вкупното население се изјасниле како муслимани.

Инаку, хиџабот е традиционална исламска облека која ги покрива косата, вратот и рамената на жените додека лицето може да се открие. Кои жени ќе одлучат да носат хиџаб зависи од различни фактори: регионалните верувања, културните норми и законите на одредена земја.

На пример, во исламот, хиџабот е задолжителен за сите жени по пубертетот, додека многу жени го носат како израз на нивната вера.

Во некои муслимански заедници, носењето хиџаб е дел од културната традиција и општествените норми, додека во некои земји постојат закони кои бараат носење хиџаб во јавност.

@pearl.beach.1.ulc

Welcome to pearl beach 1! Tomorrow we open our section for women only. Enjoy 🙏🏼😍☀️

♬ Get Ready – SUPER-Hi & NEEKA

На почеток