Свет

Радев му даде мандат на Жељазков да формира влада: Сојузникот на Борисов ја претстави структурата на кабинетот

Бугарскиот претседател Румен Радев му го врачи првиот мандат за формирање влада на Росен Жељазков, кандидат за премиер од најголемата парламентарна група ГЕРБ.

Претседателот Радев ја истакна значајната одговорност на овој мандат, имајќи ја предвид фрагментацијата на парламентот и слабиот одѕив на гласачите, што може да влијае на институционалниот легитимитет, пренесува Новините. Жељазков, предложен од лидерот на ГЕРБ, Бојко Борисов, ја претстави структурата на кабинетот, кој се состои од еден вицепремиер и 19 министри.
По претставувањето на кандидатите за министри, Росен Жељазков побара од претседателот Радев да донесе указ и да го достави составот на кабинетот до Народното собрание на одобрување.

Жељазков, поранешен претседател на Народното собрание и министер за транспорт, информатички технологии и комуникации, од 24 јуни е во консултации со претседателот Радев за формирање влада.

За време на консултациите, различни парламентарни групи предложија идеи како малцинска влада или кабинет на експерти.
ГЕРБ, победникот на неодамна одржаните избори, инсистирајќи на својата одговорност, во првиот мандат се определи за малцинска влада. Во меѓувреме, потпретседателот на ДПС, Јордан Цонев, предложи да се поддржи мандатот на изборниот победник, нагласувајќи ја логичната кохерентност на политичките одлуки.

Партијата Демократска Бугарија го потврди својот став за цврста евроатлантска и антикорупциска опозиција, додека партијата ,,Има таков народ” предложи експертска влада за решавање на политичката криза и враќање на довербата на јавноста.
Лидерот на ГЕРБ Бојко Борисов изјави дека неговата партија го исполнува мандатот што и го довериле бугарските гласачи, отфрлајќи ги алтернативните стратегии за формирање влада преку парламентарни маневри.

Борисов истакна дека предложениот кабинет на ГЕРБ, предводен од премиерот Росен Жељазков, ја одразува нивната посветеност на одговорност и ефективност. Примарните цели наведени од Борисов за предложената влада вклучуваат донесување на националниот буџет и унапредување на Планот за закрепнување и отпорност (РСП).

Тој го истакна стратешкото значење на овие иницијативи за економската стабилност и закрепнување на Бугарија, сугерирајќи дека функционална влада е од суштинско значење за напредокот на овие програми. Што се однесува до одржливоста на владата, Борисов ги призна потенцијалните предизвици, истакнувајќи дека администрацијата би можела да се соочи со краток мандат доколку отсуствува клучната парламентарна поддршка.

Тој, сепак, изрази уверување во способноста на ГЕРБ да се движи во овие сложени околности, навестувајќи дека алтернативата би била предвремено распуштање на владата наместо колапс поради внатрешни притисоци.
Борисов заклучи дека нивниот пристап има за цел да им служи на интересите на бугарските граѓани притоа подготвувајќи ја основата за стабилна и ефикасна администрација.

На почеток