Свет

Последни подготовки за историската легализација на канабисот во Канада

Во Канада се спроведуваат последни подготовки по повод усвојување закон за легализација на канабис, а на провинциите им е оставено до среда да утврдат правни детали за неговото спроведување.

– Со тоа, Канада ќе стане втора држава во светот што ќе легализира канабис, а нејзиното искуство одблизу ќе го следи Западот, најави либералниот премиер Џастин Трудо.

Локални медиуми јавуваат дека во одделни покраини легализацијата  логистички можеби ќе создаде многу проблеми.

Канаѓаните во иднина ќе може да одгледуваат, поседуваат и конзумираат марихуана во рекреативни цели.

Пред пет години Уругвај стана прва држава во светот што легализира канабис.

Деривати како производи за конзумирање, козметика и електронски цигари што содржат канабис нема да бидат легални до 2019 година.

Се очекува тој потег на економијата да и генерира од 816 милиони до 1,1 милијарда долари во четвртиот квартал.

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток