Свет

Зошто ако ударот бил слаб, автобусот на „Беса транс“ целосно ја оштети оградата на патот „Струма“

Институтот за безбедност на патиштата на Бугарија задолжи меѓународен ревизор да изврши непристрасна стручна проверка на состојбата на патиштата пред тешката несреќа на автопатот Струма во која загинаа 45 македонски државјани, пишува БНТ.бг.

Од увидот е утврдено дека системите за безбедност на патиштата (заштитни огради) не се поставени согласно барањата. На подрачјето на несреќата се случиле бројни несреќи, при што се оштетени заштитните огради. Во истото подрачје најверојатно имало и претходна сообраќајна незгода, информираат од Институтот за безбедност на патиштата.

Приклучокот на заштитната ограда е неправилно монтиран со две завртки наместо четири, како што е потребно. Ова е причината поради која заштитната ограда беше целосно оштетена и покрај малата брзина со која удрил автобусот.

Утврдено е и дека недостасуваат знаци и оштетени ознаки. Според Законот за патишта чл. 36m став 2, ПВР на Бугарија врши повремена инспекција на магистралните патишта во функција, најмалку двапати годишно, за да обезбеди доволно нивоа на безбедност на одредената патна делница.

Од Институтот за безбедност на патиштата добија информација дека од Регионалната управа за патишта е извршен увид на местото на несреќата и констатирале отсуство на знаци и ознаки два месеци пред несреќата. Испратен е извештај и до РИА. Оваа информација треба да ја проверат истражните органи.

Целосниот извештај на меѓународниот ревизор можете да го најдете ТУКА

To Top