Актуелно

Турција го менува името

Турските власти одлучија да го ребрендираат имиџот на земјата во светот, објави турската телевизија ТРТ.

Претходно, турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган објави соопштение во кое се наведува дека меѓународно признатото име на земјата се менува од „Турција“ во „Туркије“ („Turkey“ u „Turkiye“).

„Зборот „Туркије“ на најдобар начин ги претставува и изразува културата, цивилизацијата и вредностите на турската нација“, смета Ердоган.

На турски, земјата се нарекува Туркије, а земјата го прифати името по стекнувањето независност од западните сили во 1923 година, кои привремено ја окупираа.

На почеток