Македонија

САД ги поздравуваат резултатите од референдумот, со кои Македонија ќе го добие заслуженото место во НАТО и во ЕУ

САД ги поздравуваат резултатите од референдумот на Република Македонија на 30 септември, на кој граѓаните ја изразија својата поддршка за членство во НАТО и Европската Унија со прифаќање на Преспанскиот договор меѓу Македонија и Грција.

САД силно ја поддржуваат целосната имплементација на Договорот, со што на Македонија ќе ѝ се дозволи да го добие заслуженото место во НАТО и во ЕУ, придонесувајќи за регионалната стабилност, безбедност и просперитет, соопшти американскиот Стејт департмент.

Со оглед на тоа што македонскиот парламент сега почнува да размислува за уставните измени, ги повикуваме водачите да се издигнат над партиските политики и да ја искористат оваа историска можност да обезбедат посветла иднина за земјата како полноправен учесник во западните институции, вели Стејт департментот во соопштението.

Кликни за да коментираш

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

На почеток