Свет

Анонимуси хакирале руски печатачи, праќале пораки против Путин

Анонимуси во неделата објави дека хакирала голем број печатачи во Русија и на тој начин ширела антивоена пропаганда.

„Два часа испраќаме инструкции до печатачите низ Русија да печатат антивоена пропаганда, а досега отпечативме повеќе од 100.000 примероци“, објавија Анонимус на Твитер, прикажувајќи слики од екранот на печатачот и текст на кирилица.

Нивната антивоена пропаганда, која ја испратија до печатарите низ Русија, меѓу другото, наведува дека Владимир Путин, Кремљ и руските медиуми лажеле за инвазијата. Анонимус дадоа и упатства како да се заобиколи државната цензура и да се пристапи до прелистувач преку кој може да се пристапи до други медиуми, пишува Newsweek.

„Граѓани на Русија, запрете ги терористите. Путин убива илјадници луѓе во Украина. Рускиот народ треба да ги види ужасите зад одлуките на Путин“, пишува во материјалот што Анонимуси им го испратија на Русите.

Тие додадоа дека вистинските причини за војната се желбата на руската влада за територија и стравот од западното влијание и дека таа не била лансирана од Украина. Потоа ги повикаа Русите на акција.

„Хартија и мастило е евтина цена за да се запре пролевањето на крвта на невините луѓе. Борете се за своето наследство и чест, соборете го корумпираниот систем на Путин кој краде од вашите џебови. Вратете ѝ го мирот и славата на Украина”, стои во пораката.

На почеток