Актуелно

НАТО никогаш не бил вистинска закана за Руската Федерација, тоа е измислица на Путин, вели поранешен премиер на Русија

Михаил Касјанов, кој беше премиер на Русија за време на претседателот Владимир Путин од 2000 до 2004 година, за Си-Ен-Ен изјави дека Путин е дефинитивно закана за НАТО.

„Путин всушност ги измислил сите овие објаснувања дека НАТО е закана за Русија. Ако се вратиме 20 години наназад, кога јас бев премиер, а тој го имаше првиот претседателски мандат, ќе видиме дека Русија тогаш имаше одлични односи со САД и НАТО. “, рече Касјанов.

„Тогаш сонував Русија да стане рамноправна членка на НАТО. Путин никогаш не спомна такво нешто директно, но рече дека не ја исклучува таа можност. Заедно со НАТО формиравме посебен совет – НАТО-Русија Советот“, додаде тој.

„Значи, тогаш имавме добри односи. Сега имаме поинаква ситуација и друг Путин. Имаме поранешни земји кои се приклучија на НАТО, а од Естонија до Санкт Петербург се само 150 километри. Значи, Украина, Шведска или Финска – тие се не „Дополнителна закана. НАТО никогаш не бил вистинска закана за Руската Федерација. Тоа е измислица на Путин“, рече поранешниот руски премиер.

Според него, „Путин дефинитивно е закана за НАТО“.

„И сега ја имаме линијата на фронтот, Украина. Ако Путин победи, можеме да очекуваме дополнителна агресија. На пример, Западот ја загуби битката во Грузија. Три месеци по потпишувањето на примирјето, Западот се однесуваше кон Путин како ништо да не се случило , па тој „Сфативме дека може да прави што сака. Тоа го видовме во 2014 година, по анексијата на Крим“, заклучил поранешен соработник на Путин, а пренесува Index.hr.

На почеток