Актуелно

Русија: Украина одби да потпише договор за безбедност на нуклеарните централи

Постојаната мисија на Русија во Обединетите нации вчера објави дека Украина одбила да потпише договор за безбедност на нуклеарните централи.

Иницијативата беше покрената од Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ).

„Неколку недели се води активна дискусија за иницијативата на генералниот директор на МААЕ Рафаел Гроси за склучување договор меѓу Агенцијата, Русија и Украина со цел да се обезбеди безбедност на нуклеарните постројки“, соопшти агенцијата ТАСС. изјава.

Постојаната мисија на Русија тврди дека седумте важни одредби предложени како обврски на страните ќе придонесат за стабилноста и предвидливоста на сè што се случува сега во однос на нуклеарната инфраструктура на Украина.

„Русија уште од самиот почеток ја поддржа иницијативата на генералниот директор на МААЕ. Бевме подготвени да го потпишеме документот на Агенцијата како што го подготви генералниот директор“, се вели во соопштението на постојаната мисија на Русија во ОН.

Сепак, тврдат дека поради неспособноста на властите во Киев, прво биле осуетени трилатерални, а потоа билатерални договори.

На почеток