Македонија

Маслото за јадење „Брилијант“ ќе се продава со драстично заголемена цена

„Брилијант“ ја зголемува цената на маслото за јадење, од 115 на 135 денари. Како што изјави за МИА директорот на фабриката Коста Ташков, новата цена е резултат на покачувањето на суровината.

Според него, новото сурово масло кое е набавено од Бугарија, Романија и Украина чини околу 2 200 евра за еден тон, а пред два-три месеци суровото масло на светските берзи се движело од 1 200 до 1 500 евра за тон.

На прашањето дали ќе има ново зголемување на цената на маслото за јадење, Ташков одговори дека тоа ќе зависи од цената на светската берза. Тој смета дека во моментов кризата со маслото се смирува поради увозот од Србија и апелира граѓаните да не прават резерви.

Со поскапувањето „брилијант“ ја изедначи цената на маслото за јадење со онаа на другите македонски производители.

На почеток