Актуелно

Светска банка со сериозна загриженост: Војната во Украина може да доведе до глобална рецесија

Дејвид Малпас, шеф на Светската банка, предупреди дека руската инвазија на Украина може да доведе до глобална рецесија со оглед на зголемените цени на храната, енергијата и ѓубривата.

Малпас наведува дека многу европски земји се уште се премногу зависни од руската енергија, гас и нафта. Тој рече дека руското нарушување на снабдувањето со гас може да предизвика „значително забавување“ на економската активност во регионот.

Тој додава дека повисоките цени на енергијата веќе се одразуваат на германската економија, една од најголемите во светот.

Русија и Украина се меѓу најголемите производители на ѓубрива и храна. Малпас, кој вчера зборуваше во САД, рече дека земјите во развој веќе чувствуваат недостиг.

На почеток