Свет

Папата: „Денес за мене е објавена Трета светска војна“

Папата се пожали на воени конфликти ширум светот и рече дека руско-украинската криза можеби е „предизвикана“.

Папата Франциско посочи дека Третата светска војна веќе е во тек, за што сведочат „испреплетените елементи“ кои делуваат во руско-украинската криза и другите конфликти низ светот.

„Пред неколку години ми падна на памет да кажам дека ја доживуваме Третата светска војна, која делумно се води“, рече поглаварот на Католичката црква во интервју за медиумите на 19 мај, кое беше објавено на Вторник.

„Денес е прогласена Трета светска војна.

Фрањo истакна дека, иако борбите во Украина „повеќе ја бодат нашата чувствителност“, војни се во тек и на места како северна Нигерија и Мјанмар „и дека никому не му е грижа“.

„Светот е во војна. Ова е нешто што треба да не остави да размислиме“, рече тој.

„Што се случува со човештвото кое имало три светски војни во еден век…? Мора да мислите дека имало три светски војни во еден век, зад целата трговија со оружје“.

И покрај тоа што ги призна критиките за неговиот неуспех да го осуди рускиот претседател Владимир Путин и неговите претходни коментари кои сугерираа дека проширувањето на НАТО на прагот на Русија можеби предизвикало криза, тој негираше дека е „про-Путин“.

Тој рече дека таквото тврдење би било „поедноставено и погрешно“.

На почеток