Свет

„Папата не бара од Украина да се предаде, туку да преговара“: Ватикан мораше да реагира по изјавата што го налути Киев

Папата одобри давање благослов на истополови парови, освен во еден случај

Директорот на Канцеларијата за медиуми во Ватикан, Матео Бруни изјави дека папата Франциско во интервју за швајцарскиот јавен сервис RSI, кое беше претходно објавено, не побарал од Украина да се предаде, како што објавија некои медиуми, туку имал намера да повика на прекин на огнот и да укаже на „храброста на преговорите“.

„Папата ја искористи метафората на „бело знаме“ предложена од новинар за да ја истакне важноста од прекин на непријателствата, примирје постигнато преку храброста на преговорите. На друго место во интервјуто, говорејќи општо за војната, Папата јасно стави до знаење: „преговорите никогаш не се предаваат“, рече Бруни, според Vatican News.

Според извештаите, за време на интервју за швајцарската телевизија, новинарот Лоренцо Бучела го прашал папата: „Во Украина, некои повикуваат на храброст за предавање, „бело знаме“. Но, други велат дека тоа би ја легитимирало посилната страна. Што мислите?”

Папата Франциско одговори: „Тоа е едно толкување. Но, верувам дека посилен е тој што ја гледа ситуацијата, кој мисли на народот, кој има храброст на белото знаме да преговара“.

Поглаварот на Римокатоличката црква истакна дека преговорите се можни со помош на меѓународните сили и дека е неопходно да се има „храброст да се преговара“, додава Vatican News.

На почеток