Свет

Бајден отфрлен: Не е претседател

Претставниците на Републиканската партија во Тексас официјално го отфрлија изборот на Џозеф Бајден за претседател на САД на изборите одржани во 2020 година.

„Ги отфрламе резултатите од претседателските избори во 2020 година и веруваме дека Џозеф Бајден не е легитимно избран од народот на Соединетите држави“, се вели во резолуцијата на Републиканската партија усвоена на конвенцијата.

Еден од предложените принципи во последната платформа на Републиканската партија на Тексас вклучува критикување на хомосексуалноста и спротивставување на „сите напори да се потврди трансродовиот идентитет“.

„Хомосексуалноста е ненормален избор на начин на живот“, се вели во соопштението.

Аналитичарите посочуваат дека Тексас има голем удел во американската политика со 38 електорски гласови, што е највисок по Калифорнија.

Во последните четири децении, гласачите во Тексас ги поддржуваа републиканските претседатели.

Според резултатите од последните анкети на агенциите Ројтерс и Ипсос, околу две третини од републиканците веруваат дека поранешниот претседател Доналд Трамп бил украден на изборите.

На почеток