Свет

Ќе се откаже ли Германија од готовина

Готовината може постепено да се укинува во Германија, стравува Здружението за пари и вредности (BDGW).

Готовината треба да им биде достапна на потрошувачите на долг рок, изјави претседателот на BDGW, Мајкл Мевес, барајќи насоки за финансискиот сектор, пренесува dpa.

Има се помалку филијали на банки и банкомати, а потрошувачите не можат да добијат готовина од трговците насекаде, рече Мевес во понеделникот.

Во исто време, трговците мора да бидат обврзани да прифаќаат банкноти и монети, бидејќи има луѓе кои не можат да плаќаат со картички од различни причини.

„Бараме фер конкуренција со другите средства за плаќање и сакаме да обезбедиме готовината да остане употреблива на долг рок“, рече Мевес.

Тој изјави дека електронските системи не можат да ја гарантираат потребната сигурност во платните трансакции. Клиентите со денови не можат да платат со чек, кредитна или дебитна картичка поради дефект на софтверот во некои продавници.

На почеток