Магазин

Шербеџија се спореди со Тесла: „Јас сум Краишник, човек, Србин од Хрватска“

Актерот и поет Рада Шербеџија гостуваше во емисијата “Šta sam tebi i ko sam sebi” и зборуваше за својот идентитет.

„Ако ме прашате што сум, кога ќе го соберам сето тоа, особено во последно време, така се чувствувам, јас сум Краишник, јас сум маж, јас сум Србин од Хрватска“, рече тој.

Тој додаде дека како актер се чувствува наднационален, бидејќи во текот на својата повеќедецениска кариера имал можност да соработува со режисери ширум Југославија.

„Тоа е мојот најточен белег, но по стапките на Никола Тесла, кој се гордее, како што рече, на своето српско потекло и хрватската татковина. Роден сум во Хрватска, тоа е мојот најблизок белег на менталитетот, таму завршив училиште. Таму пораснав и почнав да се занимавам со уметност“, рече тој.

На почеток