Магазин

Рекордна посетеност на Мостар, туристите се главно Полјаци и Турци

За разлика од претходните две години, кога улиците на Мостар беа пусти, ова лето сликата од овој град е сосема поинаква.

Јули и август наликуваат на сезоната пред пандемијата, а според рестораните најмногу гости доаѓаат од Полска, Турција, Италија, Франција и Велика Британија.

Според рестораните, туристите се фасцинирани од Мостар и златарите.

“Го сакам Мостар. Дојдов овде по препорака, никогаш не сум била, но со задоволство ќе се вратам. Не се покајав. Луѓето се одлични и навистина уживам во овој дел од градот каде што запознав човек кој рачно прави бакарни сувенири, тоа е навистина фасцинантно“, вели таа Саманта од Велика Британија.

Како за време на пандемијата, туристите од Босна и Херцеговина и оваа година решија да летуваат во својата земја.

“Тука сме кратко време. Бевме на одмор во Неум, па решивме да ја посетиме Херцеговина на враќање. Иако е многу топло, Мостар е супер. Бевме во Благај, а планираме да го посетиме и Коњиќ Го поддржуваме домашниот туризам. Кога станува збор за сувенири, секогаш купуваме некои ситници типични за местото што го посетуваме. Овде носиме сувенири од Мостар, како чаши, модели на Стариот мост и магнети. Сите сакаат подароци.” вели со Мерима, пишува Oslobođenje.

На почеток