Свет

Индија во преговори со Русија за обновување на испораките на гас

Индија во моментов е во преговори со Русија за обновување на испораките на гас според долгорочниот договор за увоз меѓу руски Газпром и индиската GAIL. Ова го изјави претседателот на ГАИЛ, Маној Џаин, пишува Ројтерс, а пренесува Раша тудеј (РТ).

GAIL, најголемиот индиски дистрибутер на гас и оператор на гасоводи, не може да го прими претходно договорениот увоз од мај и беше принуден да го прекине снабдувањето со клиентите.

„Има некои непосредни прашања што се обидуваме да ги решиме и на ниво на компанија и на ниво на G2G [влада до влада]“, рече тој на годишното собрание на акционери во петокот.

Џаин истакна дека обемот според договорот со Гаспром, кој изнесува околу една петтина од вкупното портфолио на гас на ГАИЛ во странство, се погодени од конфликтот меѓу Русија и Украина.

„Значи, сè на сè, тоа не ни влијае значително. Единственото влијание е од десет до 15 проценти“, рече Џаин, додавајќи дека додавањето на домашен гас го намалува влијанието врз локалното снабдување на околу 7-8 проценти.

На почеток