Свет

Над 50% од сите трансакции со биткоин на берзите се лажни

Новата истрага на 157 берзи за криптовалути заклучи дека околу 51% од дневната трговска активност забележана за Биткоин е најверојатно лажна.

Ова го објави Форбс во својата последна анализа, пренесува Investor.

Според Форбс, дневниот обем на биткоини во индустријата достигна 128 милијарди долари во јуни 2022 година, што е за 51% помалку од нивниот вкупен волумен што самите го пријавија од повеќе извори, за кој веруваат дека ќе биде околу 262 милијарди долари.

Најголем број сомнителни трансакции се забележани на берзите Binance, MEXC Global и Bybit.

Овие компании можат да се пофалат со голем обем на трговија, но работат со мал или никаков регулаторен надзор, што го нарушува нивниот кредибилитет. Помалку регулираните размени во истражувањето се одговорни за околу 89 милијарди долари од реалниот волумен, и покрај фактот што тие тврдат дека се одговорни за 217 милијарди долари.

Пазарот на криптовалути е сè уште релативно млад и нестабилен, со повеќе од 20.000 поединечни токени во оптек, но Биткоинот останува водечка дигитална предност, со 40% од глобалната пазарна капитализација од 1 трилион долари на сите дигитални средства.

Сепак, недостатокот на транспарентност во тргувањето и недостатокот на соодветен надзор над крипто берзите се две од најчестите критики насочени кон Биткоин и пазарот воопшто.

На почеток