Свет

Назначен независен судија за Трамп

Американскиот федерален суд го назначи правниот ветеран од Њујорк Рејмонд Дири за независен арбитар во кривичната истрага против Доналд Трамп.

Истрагата се води поради доверливи документи пронајдени за време на претресот на ФБИ во домот на поранешниот американски претседател Доналд Трамп во Флорида, а Министерството за правда го одби барањето да продолжи да ја испитува нивната содржина.

Американскиот окружен судија Ајлин Канон во четвртокот го овласти новоименуваниот независен арбитар Рејмонд Дири да го прегледа целиот сет документи запленети при претресот на имотот на Трамп во Мар-а-Лаго на 8 август и да го одреди ноември како краен рок за неговата работа, АП. извештаи.

Во меѓувреме, таа ја прошири забраната на обвинителството да користи околу 100 запленети документи означени како доверливи во истрагата.

Изборот на Дири, поранешен федерален обвинител, кој исто така со години работеше како судија на федералниот суд со седиште во Бруклин, дојде откако и Министерството за правда и адвокатите на Трамп јасно ставија до знаење дека ќе бидат задоволни со неговото назначување во ова судење.

Двете страни не се согласија за опсегот на должностите што треба да ги извршува таканаречениот специјален експерт, според АП.

Трамп е под истрага од Министерството за правда за чување владини документи, од кои некои се класифицирани како високо доверливи, вклучително и строго тајни документи на неговиот имот Мар-а-Лаго во Палм Бич откако ќе ја напушти функцијата во јануари 2021 година.

И Министерството за правда истражува евентуално попречување на истрагата.

На почеток