Свет

Русија објави кој е ослободен од регрутирање

Граѓаните со високо образование кои работат во одредени високотехнолошки индустрии, финансискиот систем на Русија и медиумите нема да бидат вклучени во воената служба. Ова го соопшти прес-службата на Министерството за одбрана на својот канал на Телеграм.

Затоа, вработените во акредитираните организации кои работат во областа на ИТ, вработените во руските телекомуникациски оператори кои обезбедуваат функционирање на комуникациските капацитети и центрите за обработка на податоци не се предмет на регрутирање.

Исто така, во рамките на делумната мобилизација, нема да бидат поканети граѓаните кои работат во регистрирани медиуми, во организации кои обезбедуваат стабилност на националниот платен систем и инфраструктурата на финансискиот пазар.

Како што е наведено во пораката, списоците на граѓани доставени од работодавачите во пропишаната форма до Генералштабот на вооружените сили на Руската Федерација ќе се сметаат за основа за ослободување од воена служба.

Според Владимир Цимљански, претставник на Главната управа за организациона и мобилизација, нема да бидат поканети лица кои се неспособни од здравствени причини или лица кои постојано се грижат за член од семејството или кои имаат четири или повеќе издржувани деца на возраст под 16 години.

Претходно беше најавено дека во рамки на делумната мобилизација ќе бидат поканети категории граѓани кои се неопходни за извршување на конкретни борбени задачи.

Рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу претходно изјави дека се спроведува делумна мобилизација со цел да се изврши контрола врз териториите кои претходно беа ослободени за време на специјалната операција во Украина.

Планирано е да се повикаат околу 300.000 резервисти, кои ќе поминат специјална обука пред да бидат испратени во зоната NVO.

На почеток