Свет

Рудари преживеале девет дена под урнатини, конзумирале кафе во прав

Во рудник за цинк во кој се случи несреќа на 26 октомври во Јужна Кореја, двајца рудари преживеаја консумирајќи кафе во прав девет дена.

Тамошните медиуми објавиле дека рударите кои биле заробени на длабочина од 200 метри по уривање на земјиштето во рудник за цинк во округот Бонгва во северната провинција Гјеонгсанг се спасени.

Властите соопштија дека рударите, на возраст од 56 и 62 години, преживеале девет дена пиејќи вода што истекувала од таванот и консумирале инстант кафе во прав.

Јужнокорејскиот претседател Јун Сук-Јол го опиша спасувањето на рударите како „навистина чудесно“.

Утврдено е дека рударите се на болничко лекување и се во добра состојба.

На почеток