Актуелно

„Американците сакаат да доминираат во Европа со еден удар и да се доближат до Кина преку Русија“, вели Лукашенко

Соединетите Американски Држави сакаат со еден удар да ја ослабат Европа и преку Русија да се доближат до Кина, изјави претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко.

„Американците сакаат да доминираат во Европа со еден удар и да се доближат до Кина преку Русија, се разбира, со прегазување на Русија. Тоа се нереални работи! Претпоставувам дека американската армија не е луда, тоа е апсолутно нереално – да започне војна на таков фронт“, изјави белорускиот претседател за каналот Телеграм „Пул првиот“.

Лукашенко призна дека во последно време го фали американскиот претседател Џозеф Бајден.

„За моја заслуга, тој отворено рече: Русија нема никаква врска со таа ракета“, посочи тој.

Белорускиот лидер заклучи дека на Володомир Зеленски не му се дава можност, што и да каже, да воспостави дијалог со Руската Федерација и додаде дека Русија е подготвена за тоа. Лукашенко истакна дека во случај да биде потребна некоја дополнителна иницијатива, Белорусија е подготвена.

На почеток