Свет

Путин: Западот лажеше за мир и се подготвуваше за агресија – сега отворено зборува за тоа

Новогодишната порака на Путин, никогаш повеќе
Москва — Рускиот претседател Владимир Путин им се обрати на граѓаните во новогодишна порака.

Тој рече дека 2022 година е клучна година за поставување на темелите за иднината.

Имено, Путин им испрати новогодишна честитка на Русите опкружени со војници кои учествуваат во специјална воена операција во Украина.

Моралната, историската правда е на наша страна“, рече рускиот лидер.

„Годината што заминува донесе големи, кардинални промени и за нашата земја и за целиот свет. Беше исполнета со грижи и нервози. Но, нашата мултинационална држава и нејзините народи покажаа храброст и достоинство, како што беше случај во сите тешки епохи на руската историја. Тие ги поддржаа бранителите на татковината, нашите војници и офицери, сите учесници во специјалната воена операција“, рече Путин.

Путин, исто така, рече дека ова беше година на вистински судбоносни настани кои станаа граница што ги поставува темелите за нашата заедничка иднина, нашата вистинска независност.

„За тоа се бориме денес, заштитувајќи го нашиот народ на нашите историски територии во новите поданици на Русија, градејќи и создавајќи заедно“, рече Путин.

„Отсекогаш знаевме, а денес повторно сме убедени дека суверената, независна, сигурна иднина на Русија зависи само од нас. Од нашата сила и волја“, рече рускиот претседател.

Тој исто така истакна дека Западот лажел за мирот, а во исто време се подготвувал за агресија.

„Денес тоа отворено го признава, без двоумење“, изјави Путин.

Според Путин, западните елити цинично ја користат Украина и нејзиниот народ за да ја ослабат и поделат Русија. „Никогаш не сме и нема да дозволиме никому да го направи тоа“, рече тој.

Од обраќањето на Путин:

– Изминатата година беше година на пресврти што ги поставија темелите на иднината и независноста, за што се бори државата денес;

– Русија гради и создава, најважна е судбината на земјата, а заштитата на татковината е света должност;

– Русите покажаа храброст и достоинство, ги поддржаа учесниците во специјалната воена операција;

– Вистината е на наша страна; – Русија го штити својот народ на своите историски територии;

– Суверенитетот на Русија зависи од нашата сила и волја;

– Западните елити нè уверуваат во нивните мирољубиви намери со години, вклучително и во Донбас, каде што всушност ги поддржуваа неонацистите;

– Западот го користи украинскиот народ за да ја ослаби Русија – тоа никогаш нема да го дозволиме;

– Западот лажеше за мир и се подготвуваше за агресија – сега отворено зборува за тоа;

– Треба со сигурност да се обезбедат гаранции за мир и безбедност;

– Путин им се заблагодари и на учесниците во специјалната воена операција за силата на духот и храброста.

„Милиони луѓе се со вас со срце и душа“, заклучи рускиот претседател.

На почеток