Свет

Хрватски историчар: Проширувањето на Отворен Балкан значително би го намалило ризикот од војна

Според хрватскиот историчар и теолог Горан Шариќ, проширувањето на Отворениот Балкан значително ќе го намали ризикот од избувнување на вооружен конфликт на невралгичните точки во регионот, како што се Косово и Метохија и Босна и Херцеговина.

На прашањето каков е неговиот став за регионалната економска иницијатива Отворен Балкан и противењето на ДПС Црна Гора да се приклучи на таа иницијатива, Шариќ во интервју за порталот Подгорица Борба рече дека ДПС не е релевантен соговорник и дека нивните изјави треба да се сметаат за неодговорни и обид за радикализирање на јавниот дискурс.

-Затоа што на кој друг начин можам да ги сензибилизирам моите гласачи освен со постојано повторување флоскули за „Голема Србија“, „Срби“, „Голема српска агресија“, тие ја спомнуваат „Голема Албанија“ само случајно, јасно е дека многу лесно би се согласиле со „Голема Албанија“ или со која било опција што ќе му овозможи на Мило Ѓукановиќ да опстане во црногорската политика – вели Шариќ.

Ова, посочува, е синдромот на Секула Дрљевиќ кој ги погодува некои Црногорци, кога преовладува патот од „екстремен Србин до црногорски усташ“.

– Самата иницијатива „Отворен Балкан“ е добра идеја. Царинската унија на Србија, БиХ, Црна Гора, Македонија, Албанија и т.н Косово би создало рамка за решавање на многу наталожени проблеми – вели Шариќ.

Тој посочи дека алтернативата на Отворениот Балкан е војната.

– Доколку нема граница меѓу Србија, Косово и Албанија, ако има слободен проток на луѓе, стоки, на капиталот, идеите, студентите, тоа секако значително би ја намалило можноста за вооружен конфликт на Косово или Босна и Херцеговина – рече Шариќ.

На почеток