Актуелно

Дали се формира нов светски енергетски поредок?

Подготвеноста на Кина да се префрли на купување нафта од земјите од Персискиот Залив во јуани води кон формирање на нов светски енергетски поредок.

За тоа пишува британскиот весник „Фајненшл тајмс“, повикувајќи се на експерти.

Според аналитичарот на швајцарската банка „Кредит Свис“ Золтан Пожар, Кина веќе некое време го зголемува купувањето нафта и течен природен гас од Иран, Венецуела, Русија и голем број африкански земји за својата национална валута, но на состанокот на кинескиот претседател Си Џинпинг со лидерите на земјите-членки на Советот за соработка на арапските држави од Персискиот Залив во декември го одбележа „раѓањето на Петројуан“. На тој состанок, меѓу другото, кинескиот лидер изјави дека Пекинг е подготвен да ја поттикне трговијата со нафта и гас со овие земји во јуани, пренесува Спутник.

Според Пожар, „Кина сака да ги ревидира правилата на глобалниот енергетски пазар“ како дел од стратегијата за намалување на трговијата со долари, што е поддржано од кинеските партнери во БРИКС и голем број други земји во време кога девизните резерви во долари се претвораат во политичко оружје на САД и ситуации со замрзнување на руските средства поради ситуацијата во Украина.

Во текстот се нагласува дека соработката меѓу Кина и арапските земји може да опфати заедничко истражување и производство на нафта и гас во Јужното Кинеско Море, како и инвестиции во рафинерии, хемиската индустрија и капацитети за производство на пластични производи.

Пожар посочи дека реализацијата на сите овие проекти во јуани ќе претставува огромна промена во глобалната трговија со енергија.

Експертот истакна дека доаѓањето до израз на кинеската национална валута како главно глобално средство за плаќање на енергетските ресурси се чини уште поверојатно, со оглед на фактот дека земјите со најголеми докажани резерви на нафта (Русија, Иран, Венецуела, земји на Персискиот Залив, Индонезија и земјите во Северна и Западна Африка) Кина е поблиску од Соединетите Држави во своите политички и економски ставови.

На почеток