Свет

Французите затвораат фабрики и отпуштаат работници?

Голема француска прехранбена компанија во понеделникот ја прекина работата на четири фабрики во Франција.

Причината за тоа се високите трошоци за енергија, додека околу 800 работници останале без работа, јавуваат локалните медиуми, јавува Anadolia Agency (AA).

Метју Томајо, претседател на корпорацијата Кофигео, наводно го обвини овој потег на очекувањата дека сметките на компанијата ќе скокнат од четири милиони евра на 40 милиони.

Кофигео, која поседува брендови како Вилијам Саурин и Гарбит, покривала 80 отсто од активностите на компанијата во тие четири фабрики, пишува францускиот весник „Фигаро“.

„Целта на оваа одлука е да се соочиме со спектакуларното зголемување на трошоците за енергија, кои ќе се помножат за десет од почетокот на годината“, рече Кофигео, објави весникот.

Како резултат на тоа, најмалку 800 од 1.200 вработени во компанијата се технички невработени.

Франција се соочува со енергетска криза поради војната во Украина, временските и инфраструктурните проблеми.

И другите сектори, продавниците и пекарите страдаат поради високите сметки за енергија.

На почеток