Свет

Митрополитот Јоаникиј повика на трпение и молитва за мир: Поддршка за браќата и сестрите во Косово и Метохија

Митрополитот Црногорски приморски г. Јоаникиј го повика целиот верен православен народ во Црна Гора да биде трпелив и да се моли за мир во земјата и во целиот свет.

Митрополитот Јоаникије од црногорското приморје рече дека МКП сесрдно ги поддржува браќата и сестрите во секогаш распнатото Косово и Метохија.

„Српската православна црква во Црна Гора ќе продолжи да биде со својот народ и ќе ја врши својата благородна служба што и ја доверил Бог. Ние нема да го делиме нашиот верник ниту по националност ниту по партиска припадност, туку ќе шириме братска хармонија и разбирање, почит и прошка“, порача во Божикното послание митрополитот Јоаникије.

Тој ги повика верниците и полноправните и одговорни граѓани на Црна Гора да излезат на претстојните избори, кога и да се, и слободно да гласаат за кого сакаат по своја совест.

Така најлесно ќе ги донесат долгоочекуваните промени на подобро во оваа земја и ќе придонесат за напредок на нивните деца“, рече митрополитот. Тој посочи дека во Божиќната радост МКП со душа и срце ги поддржува браќата и сестрите на секогаш распнато Косово и Метохија.

„Гледаме дека меѓународните гаранции за нивната слобода и мирен живот не се применуваат. Тие херојски трпат неправди, притисоци и прогони, но остануваат верни на заветот на светиот кнез Лазар и светилиштето Немањиќ. Се восхитуваме на нивната издржливост и храброст, кои се дар од Бога“, рече тој.

Тој истакна дека „небесната веселост и убавина на христијанската вера што ја шири владиката Теодосије во ова тешко време, заедно со свештенството, монасите, верниот народ и призренските теолози, ја гледаме како светло сведоштво за Христовото Евангелие, без многу зборови, но со многу жртви и љубов“. Се молиме, повика тој, што поскоро да се врати мирот и да заврши братоубиственото крвопролевање во Украина, поради што многумина избегаа од таа напатена земја.

„До сите што останаа без своите домови, им испраќаме зборови на братска утеха и Божиќен бакнеж на мирот и ги пречекуваме оние што дојдоа во Црна Гора како наши драги браќа и сестри во Христа“. Тој нагласи дека „нашите срца, храмови и домови секогаш ќе бидат отворени за нив.

На почеток