Свет

Москва губи 160 милиони евра дневно – но и понатаму заработува

Ограничувањето на цените и ембаргото на Европската унија за поголемиот дел од руската нафта ги намалија приходите на Москва од фосилните горива.

Но, Кремљ сè уште заработува значителни пари за финансирање на војната во Украина бидејќи лимитот од 60 долари за барел беше „премногу мек“, велат аналитичарите.

Комбинацијата од ограничувањата на Групата седум главни демократии и забраната на ЕУ ја чини Русија околу 160 милиони евра (171,9 милиони американски долари) дневно, соопшти Хелсинкискиот Центар за истражување на енергија и чист воздух во студијата за првите недели од санкциите, кој стапи на сила на 5 декември.

Бројките покажуваат дека Русија сè уште зема 640 милиони евра дневно од фосилни горива, што е помалку од 1 милијарда евра дневно од март до мај 2022 година, веднаш откако ја нападна Украина на 24 февруари.

Русија би изгубила дополнителни 120 милиони дневно почнувајќи од 5 февруари, доколку ЕУ го забрани увозот на рафинирани нафтени деривати како што е дизел горивото, од кои Русија е главен снабдувач. Со тоа до февруари заработката на Москва би се намалила на 520 милиони евра дневно.

Центарот објави дека Русија успеала да оствари 3,1 милијарда евра приход од испораката на нафта под плафонската цена, собирајќи 2 милијарди евра даночен приход. Намалувањето на ограничувањето на 25-35 долари за барел речиси целосно ќе ги елиминира даночните приходи со приближување на цената многу поблиску до цената на производството во Русија.

Сегашната граница е над пазарната цена на руската нафта и останува во опсегот на она што и е потребно на Москва за да го балансира својот буџет.

Западните влади се мачеа да најдат начин да ги намалат приходите од фосилни горива кои се главниот извор на финансирање на буџетот на руската влада и нејзината војна против Украина. Првите санкции главно избегнуваа блокирање на испораките на нафта и природен гас, бидејќи Европската унија беше во голема мера зависна од руските фосилни горива за да ја управува својата економија и затоа што вртоглавото покачување на цените на енергијата на почетокот на војната поттикна голем скок на инфлацијата во Европа и во САД.

Групата седум најголеми демократии излезе со плафон на цените како решение за да се спречи руската нафта да тече во другите делови на светот и да се избегнат нагло повисоките цени на енергијата, а сепак да се намали приходот на Кремљ.

Ограничувањето се спроведува со забрана на осигурителните компании, главно со седиште на Запад, да ги осигуруваат пратките на руска нафта по цена над границата. Нафтеното ембарго на ЕУ го блокира најголемиот дел од руската нафта што доаѓа во камиони-цистерни.

Намалувањето на границата би можело да има непредвидливи ефекти бидејќи претседателот Владимир Путин рече дека Русија нема да продава нафта на земјите што ја почитуваат границата, но таа закана не се оствари бидејќи ограничувањето е над пазарната цена.

Сепак, нафтените пазари сега се помалку фокусирани на потенцијалната загуба на руската нафта отколку на слабата побарувачка поради глобалното економско забавување, а цените паднаа.

Тинк-тенк што ги состави проценките бара ограничување на продажбата на старите танкери за да се спречи Русија, нејзините сојузници и поврзаните трговци да градат флота за замена за да ја заобиколат границата на цената на нафтата и бара зголемени казни за избегнување на ограничувањата.

На почеток