Свет

Медиуми: Се гради воена база на северот на Косово

Велика Британија и Косово гради уште две бази на север, па до април ќе има шест полициски бази, а според овој план е предвидена и изградба на една воена база. Основата ќе се формира на самата административна линија, дознава „Политика“.

Раскинувањето на меѓународната изолација на Приштина е еден од приоритетите на надворешната политика на Велика Британија и Германија“.

Според „Политика“, силната воена поддршка на Лондон за развојот на КБС е забележлива во последните години и се одразува не само во обуката, туку и во подароците на модерно оружје, противтенковски системи и ракетни батерии.

„Иако постоењето на оваа формација е спротивно на основата на Резолуцијата 1244, според која само КФОР може легално да работи на Косово, Велика Британија не се грижи за тоа и отворено го крши меѓународното право. И додека Берлин се обидува да го воведе Косово преку Задна врата во Советот на Европа, досега Лондон преку воени мисии, прави се за да ја „оживее“ КБС, a во деновите кога припадник на КБС пука и сериозно повредува невооружени српски момчиња на Бадник, тензиите дополнително се зголемуваат“ се вели во текстот.

На почеток