Коментари

„Зошто Џамбаски не е прогласен за persona non grata во Македонија?“

Околу стотина поддржувачи на делото на револуционерката Мара Бунева вчера се собраа на кејот на Вардар во центарот на Скопје.

На одбележувањето на 95-годишнината од смртта на Бунева, присустуваа и бугарскиот европратеник и копретседател на ВМРО-БНД, Ангел Џамбаски, како и членови на бугарската Фондација „Македонија“.

-Вечен спомен на Мара Бунева и на сите познати и незнајни херои кои го посветија и го дадоа својот живот за каузата за слободна бугарска Македонија и обединета Бугарија. Да живее обединетата и неделива бугарска нација, од Охрид до Црно Море и од Дунав до Бело Море. Да живее бугарска Македонија. Да живее Бугарија!, порача Џамбаски од центарот на Скопје.

Ова предизвика лавина реакции во јавноста, а ова се дел од нив.

„Ангел Џамбаски треба да биде кривично гонет врз основа на член 319 и во секој случај во најмала мера треба да се протера и да се прогласи за persona non grata во Македонија“, вели професорката Мирјана Најчевска.

„Зошто европратеникот од Бугарија, Ангел Џамбаски, не е прогласен за persona non grata во Македонија?“, вели професорката Тања Каракамишева

„Ало Бујар Османи
Да не пропадна во гериз во Виена?
Изгледа полна ти е устата па немаш ништо да кажеш за Бугарската националистичка провокација среде Скопје.
Ова не е само националистичка провокација, ова е формална негација и окупација на македонската држава“, вели поранешниот министер Михајло Маневски.

„Барабата и циркузантот бугаринот Џамбаски, денес во Скопје е дојден да провоцира и иритира велејќи дека Македонија е Бугарска⁉️
Ова ама ич не е европски, ова е наци-фашизам,гнасна провокација, одвратно рчкање со нас кои сме во светлосни години поголеми демократи и Европјани
Џамбаски ни доаѓа и ни кажува што сме, кој сме и од каде сме
Епа дозволи ми да ти одговорам како Македонец пратеник од македонското собрание и човек кој верува во европските вредности
Ова е Македонија земја која постоела и ќе постои со својата автентичност и шареноликост.
Овде се зборува македонски јазик, различен од вашиот, Македонците се горди на својата земја, на својата вера, историја и традиција.
Добронемерниот гостин го примаме со широко отворена врата и полна трпеза, а таквите како тебе срамота е да го спомнат зборот Македонија.
Сакаме пријателство, почит и партнерство и знам дека ќе успееме, благодарејќи што таквите политичари како тебе се минато, реликт од дамнешни антиевропски матрици. Европа е заедништво, поддршка и почит на различности, Европа е се што ти и таквите како тебе не се ‼️
Ќе успее и ќе живее европска Македонија“, вели пратеникот Мартин Костовски.

„Каква држава е ова чим воопшто му дозволува на Џамбаски да влезе па и на сред Скопје да не понижува?“, вели Љупчо Златев.

„Бугаринот Џамбаски, несомнено, денес во Скопје е дојден да провоцира. Велејќи дека Македонија е Бугарска; тоа уште може и’ да се окарактеризира како наци-фашизам: инфективна особа која со гнасни провокации ни доаѓа и ни кажува што сме, кој сме и од каде сме.
Оваа будала не заслужува никакво медиумско внимание ниту коментар. Башка во Бугарија нема никакво политичко влијание. И бугарите го процениле дека е нацибараба.
Најдобро е да останеме спокојни на вакви гнасни провокации од една страна, од друга страна, ваков говор на омраза е својствен на сите неранимајковци и битанги без разлика на која територија или идентитет припаѓале“, вели аналитичарот Ненад Јовановиќ.

На почеток