Свет

Гаврилов: Германија и Франција тајно ја вооружија Украина преку договорите од Минск

Германија и Франција ги искористија договорите од Минск за тајно воено зајакнување на Украина, изјави Константин Гаврилов, шеф на руската делегација на преговорите во Виена за воена безбедност и контрола на оружјето, на состанокот на Форумот на ОБСЕ за безбедносна соработка.

„Граѓаните на европските земји, САД и Канада мора да знаат дека посредниците за мирно решение во Украина – Германија и Франција – го користеа минскиот комплекс мерки и Резолуцијата 2202 на Советот за безбедност на ОН како покритие за тајната дипломатија, насочена кон анти -Руско воено зајакнување на Киев, со директна помош на земјите-членки на НАТО, изјави вчера Гаврилов, а пренесе ТАС.

На почеток