Свет

Бугарските пратениците денеска ќе ја разгледаат декларацијата за Македонија

Пратениците на последниот ден од 48. Народно собрание ќе разгледаат четири предлог-декларации во врска со агресивната антибугарска хистерија што изби во РСМ, јави известувачот на БГНЕС.

Предлог-законите се предложени од Костадин Костадинов и група народни претставници од „Вазраждане“, од Андреј Ѓуров и група народни претставници од ПП, од Десислава Атанасова и група народни претставници од ГЕРБ, а од Елисавета Белобрадова и Стојан Михалев од ДБ.

Во причините, подносителите изразуваат несогласување со јазикот на омразата и се нагласува потребата властите во Северна Македонија да преземат мерки за ставање крај на целната употреба на агресија врз Бугарија.

Народните претставници бараат властите да преземат насочени мерки за борба против злосторствата од омраза во сите облици и манифестации, како и да ги откријат и казнат сторителите на нападот врз Христијан Пендиков, пренесува БНТ.

На почеток