Магазин

Денес го славиме Свети Мелетиј

Денес, 25 февруари, верниците го празнуваат денот посветен на Свети Мелетиј

Свети Мелетиј денес се смета за заштитник на праведните и чесни луѓе кои не отстапуваат од своите верувања бидејќи знаат дека се точни. Се верува дека таквите лица имаат благослов и заштита на свети Мелетиј.

Затоа, ако страдате поради вашите ставови и верувања за кои знаете дека се праведни и морални, побарајте помош од овој светец. Ако вашата молитва е вистинита и правилна, помошта сигурно ќе дојде:

„Вистината на работата му се открива на твоето стадо како правило на верата, образец на кроткост и учител на самоограничување. Затоа си стекнал високи почести преку смирение, а богатство преку сиромаштија: оче Мелетиј, моли се на Христа. Господ да ни ги спаси душите“.

Свети Мелетиј целиот свој живот го посветил на борбата против ереста на Ариј. Тоа беше жестока борба околу толкувањето на природата на Исус Христос и Светото писмо што траеше со децении во текот на 4 век.

Кога еретиците ќе се засилат, ќе го прогонуваат свети Мелетиј, кој бил архиепископ во Ерменија. Кога православните успеале да закрепнат, светителот се враќал на својата позиција и ја продолжувал борбата.

Овој судир бил толку жесток што еднаш, се вели во приказната, додека свети Мелетиј проповедал во црквата, притрчал неговиот сопствен ѓакон, скриен еретик и му ја затворил устата на епископот со тупаница. Бидејќи не знаел да зборува на јазик, Мелетиј го продолжил говорот со рацете.

Покрај борбата против Аријанците, свети Мелетиј е познат и по тоа што на овој или оној начин зацврстил и помогнал на многу други светители во верата. Имено, на II Вселенски Собор, токму овој светител го поставил Григориј Богослов за свој наследник на цариградскиот патријаршиски трон, го поставил Василиј Велики ѓакон и го крстил Јован Златоуст.

Починал во 381 година, а моштите му биле пренесени во Антиохија, денешна Турција.

На почеток