Актуелно

Руски милијардер: На Путин почнуваат да му недостасуваат финансии

Еден од најбогатите руски бизнисмени предупредува дека ситуацијата со финансиските проблеми во кои западна Русија би можела да кулминира во 2024 година и испрати апел за помош до пријателските земји. „Следната година, нема да има пари“, рече олигархот Олег Дерипаск на економскиот форум на Краснојар во Сибир, објавија руски медиуми. „Ни требаат странски инвеститори“.

Форбс, 55-годишниот алуминиумски тајкун и индустријалец го наведе како најбогатата личност во Русија и деветтата најбогата личност во светот во 2008 година, пред финансиската криза.

Неговата нето вредност во јуни 2022 година беше проценета на 3,2 милијарди американски долари. Дерипаск рече дека изградбата на „државниот капитализам не е опција“ и предупреди на „сериозните“ санкции за притисок.

„Русија треба да продолжи да развива пазарна економија“, рече тој. „Странските инвеститори ќе гледаат како заработуваат руски инвеститори, кои услови постојат“. Тој, исто така, предупреди за тешкотиите во влегувањето на нови пазари управувани од таканаречената пријателска нација, објави Интерфакс.

„Многу е тешко. Други се правилата на играта“, рече Дерипаск. „Ако правилата на СТО [Светските трговски организации] не се применуваат на руски претприемачи, тогаш ние мора да се префрлиме на билатерални договори. Beќе има проблеми со пресметките, притисокот на санкциите ќе биде сериозен“.

е свртуваат против него сè повеќе, пишува weуsvik.

На почеток