Свет

Американските обвинители побараа од TikTok да се усогласи со истрагата за заштита на потрошувачите

Група од 45 американски јавни обвинители денеска побараа од кинеската социјална мрежа TikTok да се усогласи со тековната истрага за заштита на потрошувачите низ САД.

Барањето на државата бара преглед на внатрешните комуникации на TikTok за да се утврди дали компанијата се занимавала со измама на корисниците, објави Ројтерс.

Обвинителот на Флорида, Ешли Муди изјави дека таквото однесување му „штети на менталното здравје“ на корисниците на TikTok, особено на децата и тинејџерите.

Државите денеска поднесоа жалба до државниот суд во Тенеси за да го принуди TikTok да одговори на барањата за пристап до информации.

На почеток